Przymierzam się kupić teraz zimówki puki są nieco tańsze.
Obecnie na szkodniku mam Alufelgi z letnimi gumami w rozmiarze 205/55R16 z tyłu jakieś uniroyale a na przodzie michelin ale mniejsza z tym.
Znalazłem temat gdzie forumowicze polecają opony więc mój wybór będzie się tyczył tych dwóch modeli:
- Goodyear Ultra Grip 7+
- Dunlop SP WINTER SPORT 3D
Problem mam teraz taki, że po pierwsze szkoda mi trochę alusów na zimę, po drugie gumy w rozmiarze 205/55R16 są około 150zł droższe na sztuce od 195/65R15.
Wolał bym kupić 4 gumy i felgi stalowe na zimę, niż w tej samej kwocie same gumy.
Czy przesiadka na sezon zimowy na rozmiar 195/65R15 będzie bardzo odczuwalna w komforcie oraz prowadzeniu?
Może będą jakieś większe problemy gdy nieco zasypie na mniejszych gumach?
Jakie macie doświadczenia z zimówkami w tym rozmiarze w octavce 2.
Witam.Kolego po pierwsze to rozmiar powinien być 195/65/15. Ja mam u siebie lato alu 205/55/16 ER 300 a na zime własnie 195/65/15 stal Ultra Grip 8 i jestem bardzo zadowolony z dunlopów tez bedziesz. Ja pracuje w hurtowi opon takze jak chcesz bardzo dobre opony polecam Ci jeszcze vredestein snowtrac 3.
A co do komfortu to na stalowych będziesz miał lepszy komfort
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Tak chyba zrobię. Kupię felgi stalowe i ten mniejszy rozmiar.
Same plusy:
Tańsze gumy, nie trzeba przekładać co pół roku opon no i alusy nie niszczeją.
No pewnie tak jest najlepiej.I pamiętaj że na zimę zawsze będą lepsze węższe opony będzie lepsza przyczepność.I zobacz sobie te vredesteiny ile u Ciebie kosztują chyba że jesteś gdzieś może z łodzi albo okolic to bym mógł coś załatwić
Zobacz test ADAC
Porównaj poszczególne opony pod kątem zachowania na suchym/mokrym/śniegu/lodzie, pod kątem hałasu i zużycia, na pewno coś dobierzesz. Ja wybrałem te pierwsze :diabelski_usmiech
Zwróć uwagę na indeks prędkości i nośności opony, te 195/65/R15 najczęściej są 91T a powinny mieć indeks H ze względu na homologację. To taki szczegół na który czasem uwagę lubią zwrócić rzeczoznawcy ubezpieczeniowi:szeroki_usmiech
Porównując jazdę na 205 i 195, na węższych auto dość "nerwowo" zachowuje się przy wyjściu z zakrętu (bardziej miękka ściana boczna opony z indeksem T), bardziej obniża się przód przy hamowaniu,nieco wolniej reaguje na ruchy kierownicą. Poza tym nieznacznie obniża się prześwit.
Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
No pewnie tak jest najlepiej.I pamiętaj że na zimę zawsze będą lepsze węższe opony będzie lepsza przyczepność.I zobacz sobie te vredesteiny ile u Ciebie kosztują chyba że jesteś gdzieś może z łodzi albo okolic to bym mógł coś załatwić
Przymierzałem się zakupić gumy przez jakiś sklep internetowy. Jestem z okolic Częstochowy.
Jak możecie to podeślijcie na pw jakieś namiary na dobry sklep online albo na sklep w okolicy jeśli też jest ktoś z Częstochowy.
Komentarz